Allard Schröder: ‘De dode arm’

07 maart 2013

Een meisje verdwijnt, een man zoekt zijn vader, een leven dooft uit terwijl het eigenlijk nooit echt een aanvang wilde nemen. Allard Schröder schreef een modern sprookjesboek dat de tweede helft van de vorige eeuw als decor heeft. (31 minuten)

Bio
Allard Schröder (1946) is schrijver, essayist en redacteur van het literaire tijdschrift _De Revisor_. Hij debuteerde met de roman _De gave van Luxuria_ (1989), twee jaar later gevolgd door _De muziek van de zwarte toetsen_. Daarvoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. _Raaf_ (1995, Halewynprijs) is zijn eerste roman die verscheen bij De Bezige Bij. Het verhaal ontrolt zich tijdens een eindeloze hittegolf die van stad en land een onherbergzaam oord maakt.
Ook in de verhalenbundel _Het pak van Kleindienst_ (1996) is de sfeer dreigend en mysterieus. De roman _Grover_ (2000) vertelt het verhaal van de zoon van een garagehouder in de provincie, die na een slippertje met de mondaine Madeleine Bork zijn leven danig in de war ziet lopen. _Grover_ werd bekroond met de ECI-prijs en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

De grote doorbraak voor Schröder kwam met de roman _De hydrograaf_ (2002), een roman waarin de wetmatigheden van de zee zich spiegelen in die van de liefde. Het is de geschiedenis van Franz von Karsch die in het voorjaar van 1905 in Hamburg scheep gaat naar Valparaiso, om de wet van de zeegang wetenschappelijk te doorgronden. Van de _De hydrograaf_ werden 50.000 exemplaren verkocht, daarnaast werd het bekroond met de AKO Literatuurprijs. Het boek werd in verschillende landen in vertaling uitgebracht. Hierna verschenen de roman _Favonius_ (2005), de essaybundel _Nieuwe tijden_ (2006), en de romans _De econome_ (2008) en _Amoy_ (2009). In oktober 2009 is zijn nieuwe boek _Wenst_ verschenen.

LezenTV heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: