Arita Baaijens: ‘Zoektocht naar het paradijs’

03 maart 2016

Na haar omzwervingen in de woestijngebieden van Egypte en Soedan koos de Nederlandse ontdekkingsreizigster Arita Baaijens voor het Siberische Altaj-gebergte. Ze deed onderzoek naar de invloed van natuur en omgeving op de geest. Een bijzonder boek dat moedig taal probeert te geven aan het onzegbare. (51 minuten)

Bio
Arita Baaijens is ontdekkingsreizigster, schrijfster en fotograaf. Zij is lid van de Royal Geographical Society, de Explorers Club en de Long Riders Guild. Ze heeft ruim 25 woestijnexpedities op haar naam staan. In Mauretanië ontmoette ze de laatste vrouwelijke karavaangidsen, die in de vorige eeuw handelskaravanen door de Sahara begeleidden. In Baaijens’
voorlaatste boek Desert Songs blikt de ontdekkingsreizigster terug op de tochten die zij afgelopen twintig in Egypte en Soedan maakte. De reisboekhandels in Nederland kozen Desert Songs tot Beste reisfotoboek 2008.  In september 2013 verscheen The Modern Explorers bij Thames & Hudson, met een hoofdstuk over de woestijnexpedities van Arita Baaijens.

Verder verschenen van haar Oase Farafra (2003),  over een rustiek dorpje in een uithoek van Egypte tot de vondst van water het naar de 21e eeuw katapulteerde, Een regen van eeuwig vuur (1998) over haar eerste woestijnreizen: zoektocht naar oudheden, wanhoop als ze geen water vindt, lange dagmarsen en soms verstikkende eenzaamheid, De geur van kamelen (1993) een bundeling artikelen met illustraties van liefhebbers en kenners van de dromedaris die voor het gemak kameel wordt genoemd en De woestijn als passie (1995).

De onvermoeibare avonturierster keerde onlangs terug van een expeditie in Centraal-Azië, waar zij het paradijs zocht en als eerste in de moderne geschiedenis het Altaj-gebergte te paard omcirkelde. Zoektocht naar het paradijs beschrijft deze expedities.

LezenTV heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: