Erik Menkveld: ‘Het grote zwijgen’

10 juni 2011

Wanen van liefde en vriendschap

Op 30 maart 2014 overleed dichter Erik Menkveld. Hij debuteerde met een gefictionaliseerde historische roman over een bijzondere vriendschap tussen de grote Nederlandse componisten Alphons Diepenbrock en Matthijs Vermeulen, die wortelde in bewondering en verheven idealen, en die strandde in overspel en verraad. (47 minuten)

Bio
Menkveld (1959) werkte van 1987 tot 1998 als fondsvormend redacteur voor Uitgeverij De Bezige Bij. Van 1998 tot 2002 was hij programmamaker voor het Rotterdamse Poetry International Festival. Hij was redacteur van het literaire tijdschrift _Tirade_ en wijdt zich sinds 2002 geheel aan het schrijven van poëzie en proza.
Als dichter debuteerde Menkveld in 1997 met _De karpersimulator_, een bundel die genomineerd werd voor de VSB Poëzieprijs en bekroond met de Van der Hoogtprijs en de C. Buddingh’-prijs. In 2001 verscheen zijn tweede bundel _Schapen nu!_, die genomineerd werd voor de Hughes C. Pernathprijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn derde bundel _Prime time_ verscheen in januari 2005. In het najaar van 2006 verscheen _Met de meeste hoogachting_, een brievenboek van Erik Menkveld, geïnspireerd door het voorbeeld van Petrarca, die brieven aan zijn klassieke voorgangers Cicero en Seneca schreef.

LezenTV heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: