Hans Olink: ‘Dronken van het leven’

02 september 2011

Over de Karl May van de Balkan

A. den Doolaard (pseudoniem van Cornelis Spoelstra: 1901 – 1994) avonturierde als schrijver, dichter, zwerver en journalist een groot deel van de vorige eeuw op de Balkan. Hij liet een omvangrijk oeuvre na, schroomde niet om af en toe es een beetje geweld te gebruiken en lijkt ooit het middelpunt te zijn geweest van een crime passionel. (48 minuten)

A. den Doolaard over zichzelf:

In een autobiografische schets, omstreeks 1938, schrijft den Doolaard: “In elke Engelse biografie pleegt een beschrijving van de liefhebberijen van het slachtoffer voor te komen, en ter kenschetsing van een persoon lijkt mij dit veelzeggender dan een vermelding van het filosofische stelsel of het Kerkgenootschap, dat hij aanhangt. De mijne zijn fotograferen, skilopen en Alpinisme; ik reken er ook houthakken bij. Mijn lievelingsgerechten zijn spekpannekoeken met stroop, schapenvlees met knoflook en verse haringen aan een karretje. Ik heb nog nooit een spoorwegongeluk beleefd, maar ik ken wel de binnenkant van een gevangenis. Heb wel op een operatietafel gelegen, maar was nimmer in de Moulin Rouge, hoewel ik te Parijs woonde. Ik kan geen logarithmen meer opzoeken, maar wel Turkse koffie zetten, en weet hoe eieren in het Albanisch en liefde in het Litauws heet.”

LezenTV heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: