De nieuwe roman van Jonathan Safran Foer: drie tumultueuze weken uit het getroebleerde leven van een gezin in het hedendaagse Washington D.C. Een catastrofale aardbeving zet een pan-Arabische invasie van Israël in gang. Voor de hoofdpersoon staat de eigenlijke betekenis van het begrip ‘thuis’ ter discussie. (26 minuten)
De New Yorker Jonathan Safran Foer brak al op zijn 25ste door met de bejubelde roman ‘Alles is verlicht’. Zijn sterrenstatus werd zo mogelijk nog groter toen zijn boek ‘Extreem luid en ongelooflijk dichtbij’ verscheen, dat gaat over een jongen die zijn vader verloor bij de aanslagen op de Twin Towers. Ook het non-fictieboek ‘Dieren eten’ werd een bestseller. Veel lezers zijn door het boek vegetariër geworden.
Safran Foer wordt gezien als een van de belangrijkste hedendaagse Amerikaanse schrijvers. Over zijn eerste boek ‘Alles is verlicht’ schreef de Volkskrant: “Hij schreef de verrassendste, mogelijk de beste, en in elk geval de meest humoristische roman die dit jaar is verschenen.” Het Parool noemt hem ‘het wonderkind van de Amerikaanse letteren’.
‘Extreem luid en ongelooflijk dichtbij (Extremely loud and incredibly close)’ verscheen in 2005 en was zo’n doorslaand succes dat al snel een film volgde. Het verhaal over de autistische Oskar die wil weten waar een sleutel voor diende die hij in een vaas van zijn overleden vader vond, raakt vele harten. Niet voor niets bevat de film een sterrencast bestaande uit onder meer Tom Hanks en Sandra Bullock.
Jonathan Safran Foer weet met zijn derde boek het succes van ‘Extreem luid’ te herhalen. Ook ‘Dieren eten’ (2009) zorgt voor veel opschudding, zij het op een hele andere manier. Het is een non-fictieboek waarin de schrijver op zoek gaat naar de herkomst van ons voedsel en dan met name dierlijke producten. Naar eigen zeggen is het geen pleidooi voor vegetarisme, maar zelf werd de auteur wel vegetariër na het onderzoek voor zijn boek. Vele lezers volgden zijn voorbeeld.
Zijn laatste en langverwachte roman ‘Hier ben ik’ verscheen maar liefst zeven jaar later. Het boek stelt de complexiteit van het gezinsleven centraal. Hoe vervullen we onze conflicterende taken als vader, echtgenoot en zoon, vrouw en moeder, kind en volwassene? vraagt Safran Foer zich af. Het verhaal zelf beschrijft drie tumultueuze weken uit het ingewikkelde leven van een gezin in Washington D.C. en is in zekere zin ook een echtscheidingsroman. Dat is niet geheel toevallig. Zijn huwelijk met schrijfster Nicole Krauss liep in 2013 op de klippen.