Joost Zwagerman: ‘God is een plot’

17 april 2013

Het geloof in de moderne kunst

Schrijver, dichter en essayist Joost Zwagerman hield in de Utrechtse Geertekerk een sermoen voor de Academie Het Nut Voorbij. Een preek over het geloof in de literatuur en de moderne kunst. (48 minuten)

Bio
Joost Zwagerman (Alkmaar, 1963) debuteerde in 1986 op tweeëntwintigjarige leeftijd met de roman _De houdgreep_, één jaar later gevolgd door de verhalenbundel _Kroondomein_. Drie jaar later bereikte Zwagerman met de roman _Gimmick!_ (1989) een groot leespubliek, gevolgd door de bestseller _Vals licht_ (1991) die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en in 1993 werd verfilmd. In 1994 volgde _De buitenvrouw_ (1994). Inmiddels behoort Joost Zwagerman tot de meest gelezen schrijvers van zijn generatie. Zijn werk verscheen in vertaling in Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en Japan.

Behalve romans en verhalen schrijft Joost Zwagerman ook poëzie. Inmiddels zijn er vijf dichtbundels verschenen. In 2005 kwam Zwagerman met een nieuwe uitgave _Roeshoofd hemelt_, in 2007 bekroond met de driejaarlijkse Paul Snoek Poëzieprijs. Ook in 2005 verschenen de vroege bundels in één band onder de titel _Tot hier en zelfs verder_. Joost Zwagerman schrijft sinds 1985 essays en kritieken voor _Vrij Nederland_ en was enige jaren columnist van _de Volkskrant_ en _NRC Handelsblad_. Geliefde onderwerpen zijn onder meer literatuur, beeldende kunst en popmuziek. Een bundeling van essays verscheen voor het eerst in 1993 onder de titel _Collega’s van God_ (1993). Sindsdien heeft hij negen andere essaybundels gepubliceerd waarvan _Transito_ in 2007 de shortlist van de AKO Literatuurprijs haalde. In 2007 publiceerde Joost Zwagerman het pamflet _De schaamte voor links_, over de ideologische crisis onder links in het algemeen en de PvdA in het bijzonder. In 2009 trok een nieuw pamflet van Zwagerman de aandacht: _Hitler in de polder & Vrij van god_.

Naar aanleiding van zijn veertigste verjaardag zag _Standplaats Zwagerman_ het licht, een bundel over het schrijverschap van Joost Zwagerman met bijdragen van onder anderen collega-auteurs en literaire critici als Carel Peeters, Rob Schouten, Arie Storm en Kester Freriks.
Van 1998 tot 2000 was Joost Zwagerman vaste gast in het TV-programma _Barend & van Dorp_. In 2003 en 2004 presenteerde Joost Zwagerman VPRO’s _Zomergasten_. In 2008 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre.

In 2010 was Joost Zwagerman de auteur van het Boekenweekgeschenk.

LezenTV heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: