Theo Kars: ‘Memoires van een slecht mens’

27 juni 2013

Homeopathisch verdund

In twee lijvige delen ‘Memoires van een slecht mens’ beschrijft Theo Kars zijn leven tot aan 1991. Nihilisme, fraude, vrije liefde – en dat alles volgens het persoonlijke Wetboek van Strafrecht van de auteur zelf. In gesprek met een vrije geest. (31 minuten)
Bio
Theo Kars (geb. 22-3-1940, Rotterdam) groeide op in Doorn in een streng gereformeerd gezin.

In 1964 richtte hij met Boudewijn van Houten het literaire tijdschrift _Tegenstroom_ op, waarin hij zich keerde tegen het literair klimaat in Nederland en hij – op W.F. Hermans en Gerard Reve na – alle gevestigde schrijvers in Nederland aanviel. De verschijning van Tegenstroom bracht grote beroering en ergernis teweeg. Het tijdschrift werd voorpaginanieuws toen in mei 1965 bleek dat het was gefinancierd met wederrechtelijk verkregen geld en de redacteuren waren gearresteerd wegens oplichting van de posterijen en de Rijkspostspaarbank. Als een van de hoofddaders werd Kars veroordeeld tot twee jaar en drie maanden gevangenisstraf.

In de gevangenis schreef Kars een roman over de oplichtingaffaire. Het tijdens zijn detentie naar buiten gesmokkelde manuscript verscheen onder de titel De vervalsers in 1967 bij de Bezige Bij.

In de periode 1969-1985 publiceerde Kars een aantal romans (waaronder _De geisha_, _De verleider_ en _Avonturen op Ibiza_) , en een biografie van Anatole France (_De valse baard van Anatole France_). Hij verbleef in deze jaren veelvuldig op Ibiza, waar hij zich in 1985 officieel vestigde.

In 2010 publiceerde Kars het eerste deel van zijn memoires, getiteld _Memoires van een slecht mens_. De opzet ervan is de geschiedenis van zijn individu te vertellen en uit te leggen hoe zijn karakter en aard zijn levensloop hebben bepaald.

LezenTV heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: