Vasalis: Sporen van Vasalis

19 januari 2014

In 2009 was het honderd jaar geleden dat de dichteres M. Vasalis (pseudoniem van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans) werd geboren. Zij overleed in 1998 in haar woonplaats Roden. Verspreid over 2009 en 2010 werd uitgebreid stilgestaan bij het honderdste geboortedag van Vasalis. Regisseur Willem van Linde zoekt in de film naar sporen van Vasalis. Zo staat in Delfzijl bijvoorbeeld een monumentje ter nagedachtenis aan gevallen oud leerlingen van de Zeevaart school tijdens de Tweede Oorlog. Op de stenen gedenkplaat staat een onbekend gedicht van Vasalis.

Het accent in de documentaire ligt op haar poëzie, temeer daar zij als persoon buiten de publiciteit wilde staan. M Vasalis scheidde streng haar dichterlijke loopbaan met haar maatschappelijke carrière als kinderpsychiater. In de film vertellen verschillende mensen over ontmoetingen met haar. De dichter Ronald Ohlsen maakte een bandopname van een interview met Vasalis. De schrijver- dichter Remco Ekkers publiceerde ooit een verhaal over haar. En de dichteres Marga Kool vertaalde haar werk in het Drents, terwijl de schilder Matthijs Ròling persoonlijke herinneringen ophaalt aan de dichteres die innig bevriend was met de familie Ròling.

Bio
Vasalis woonde een deel van haar leven in Roden. Zij had een band met het Noorden. Haar vader werd geboren in Slochteren, studeerde in de stad en vertrok later naar het westen. Vasalis groeide zelf op in Den Haag, studeerde in Leiden en ging samen met haar man in de jaren vijftig naar Groningen en later naar Roden.

LezenTV heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: